ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς M.K.O. με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

O λόγος καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο. Επίσης, να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Περίπου 6.000 παιδιά, ηλικίας 5 – 12 ετών, βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να πουλήσουν λουλούδια και χαρτομάντιλα, να καθαρίσουν τζάμια αυτοκινήτων ή να ζητιανέψουν στα φανάρια.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Praksis, καταγράφοντας την κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο διάστημα του αριθμού των παιδιών που εργάζονται ή επαιτούν, προκειμένου να «ενισχύσουν» το εισόδημα της οικογένειάς τους ή να δώσουν τα χρήματα σε κυκλώματα εκμετάλλευσης.

Τα «παιδιά του δρόμου» κατάγονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και έρχονται στη χώρα μας μαζί με τους γονείς τους ή είναι θύματα κυκλωμάτων που δρουν σε διάφορες χώρες και πόλεις.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα παιδιά δουλεύουν συνήθως σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, σε προαύλια εκκλησιών ή σε σημεία που προσελκύουν αρκετό κόσμο για νυχτερινή διασκέδαση. Στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν πηγαίνουν στο σχολείο, επειδή οι παραδόσεις των μαθημάτων συμπίπτουν με το καθημερινό ωράριο «εργασίας» τους ή επειδή φοβούνται ότι θα αναγνωριστούν από τους συμμαθητές τους.

«Τις περισσότερες φορές, οι οικογένειες διαθέτουν κάποιου είδους κατάλυμα, αλλά τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στον δρόμο, αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους, καταστάσεις βίας, ρατσισμού και περιθωριοποίησης. Συνήθως δεν πηγαίνουν στο σχολείο ή παρακολουθούν τα μαθήματα περιστασιακά, είτε γιατί είναι κουρασμένα είτε επειδή η εργασία τους στον δρόμο τα απομακρύνει από το σχολικό περιβάλλον» λέει η κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ Praksis Μένη Χρηστίδου.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, οι ΜΚΟ Praksis και ΑΡΣΙΣ, που υλοποιούν προγράμματα κατά της παιδικής εργασίας και του αναλφαβητισμού, συνδιοργανώνουν αύριο στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για την παιδική εργασία.

«Επειδή το φαινόμενο έχει λάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις, συμμετέχουμε σε μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακηρυχθεί η 12η Απριλίου παγκόσμια ημέρα για τα παιδιά του δρόμου» σημειώνει η κυρία Χρηστίδου.

Πηγή: dimokratianews

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s