ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

2

Η ιστορία του Who is Who

Το Who’s Who ιδρύθηκε το 1849 στην Αγγλία και δημοσίευε βιογραφίες ευγενών, δικαστών και πολιτικών που βρίσκονταν εν ζωή. Η ιδέα της απαθανάτισης επιτυχημένων προσωπικοτήτων υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ήδη στην Αρχαία Ελλάδα καταγράφονταν βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων εκείνης της εποχής που είναι γνωστοί ακόμη και σήμερα. Το 60 π.Χ. κυκλοφόρησε το έργο “Imagenes” που περιείχε 700 βιογραφίες γνωστών Ελλήνων και Ρωμαίων προσωπικοτήτων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέτασσαν τις βιογραφίες σημαντικών ατόμων σε παπύρους, ώστε να διαφυλλάσεται η ιστορία τους και για τις επόμενες γενεές. Στα 1897 η ιδέα τροποποιήθηκε έτσι ώστε το Who’s Who να περιλαμβάνει όχι μόνο ευγενείς, αλλά και άτομα που είχαν επιτύχει και παρουσίασαν σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια του βίου τους σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο, καλύπτοντας διαφορετικούς τομείς όπως την οικονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμός, τις επιστήμες, την πολιτική και τις καλές τέχνες.

Το Hübners Who is Who ιδρύθηκε το 1978 σε Ελβετία και Αυστρία, το 1988 στη Γερμανία, το 2001 σε Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, το 2002 στη Σλοβακία και μετά από τρία χρόνια σε Ρωσία,Ρουμανία, Τουρκία.

Από τo 2005 ο Ελβετικός εκδοτικός οίκος συνεχίζοντας τη παράδοση αιώνων επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στη χώρα μας, όπου το 2006 εμφανίζεται η πρώτη έκδοση του Who is Who στην Ελλάδα. Το 2007 ιδρύεται το Νέο Who is Who στην Ελλάδα όπου το 2009 κατοχυρώνει και τα δικαιώματα franchise σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το συλλεκτικό αυτό έργο καταγράφει κάθε χρόνο, σημαντικές βιογραφίες από Ελληνικές προσωπικότητες που προέρχονται από τους τομείς του δημόσιου βίου ,της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καλλιτεχνών, των επιστημόνων, επιχειρηματιών και άλλων.
Με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζει τη συνεισφορά και τη σημασία των δημοσιευμένων προσωπικοτήτων στην Ελληνική κοινωνία, διασώζει τις διακρίσεις , τα επιτεύγματά τους για το μέλλον και θέτει τον “ανθρώπινο παράγοντα” σαν ορόσημο στη σημερινή ανώνυμη κοινωνία.

Σκοπός της έκδοσης

Ο σκοπός της εκάστοτε έκδοσης είναι να αποτυπωθούν στοιχεία που συνθέτουν το παρελθόν του τόπου μας, μαζί με τη καταγραφή σημαντικών ανθρώπων του σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο διασώζουμε και αναδεικνύουμε τόσο την παλιά όσο και την σύγχρονη ταυτότητα του κοινωνικού ιστού της χώρας μας.
Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τους Έλληνες στο Who is Who στην Ελλάδα με το κύρος και τη βαρύτητα της κάθε πτυχής της πορείας τους, αναδεικνύοντας τα στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Χρησιμεύει κυρίως στην ανάδειξη του εξαίρετου δυναμικού των Ελλήνων σε αυτούς που τους αμφισβητούν, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Το Who is Who στην Ελλάδα στα ευάριθμα χρόνια που εκδίδεται και κυκλοφορεί, έχει κατορθώσει να γίνει πραγματικό έργο αναφοράς. Διαβάζοντας έτσι τις ζωές των άλλων, αντλούμε χρήσιμα διδάγματα και για την δική μας.

Η καταχώρηση στο Who is Who είναι δωρεάν (δεν συνδέεται με καμία δαπάνη) και δεν πωλείται. Οι προσωπικότητες από τις οποίες παίρνουμε συνέντευξη μας επισημαίνονται μέσω συστάσεων ή εντοπίζονται βάσει έρευνας της επιστημονικής μας ομάδας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η καταχώρηση της βιογραφίας είναι δωρεάν, η δημοσίευση της φωτογραφίας και η απόκτηση της συλλεκτικής εγκυκλοπαίδειας είναι προαιρετική, γίνεται κατόπιν παραγγελίας και μόνο σε αυτή την περίπτωση υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

 

Σχολιάστε